Infra sötétsugárzók fűtési tejesítmény hatásfok növelésének korlátai.

image_alt

Az infra sötétsugárzók fűtési teljesítmény hatásfokának növelését behatárolja a gép konstrukciója. (ld. OHA típ. hőszalagok előnyei a hagyományos infra sötétsugárzókhoz képest.)

A Systema cég fejlesztő mérnökei az üzemelő infra sötétsugárzók nagy száma miatt néhány hatásfokot növelő megoldást dolgoztak ki.

Perdület elemet alkalmaznak az ikercsöves infra sötétsugárzók visszatérő ágában. A perdület elem segítségével növelhető a hőátadás a fűtőcsőben. A perdület elem nem okoz jelentős ellenállás növekedést.

Égéstermék recirkulációval tovább növelhető a fűtési teljesítmény hatásfoka. A távozó égéstermék egy részét recirkulációs csövön keresztül visszavezetik az infra sötétsugárzó elejére.

Élettartam növeléséhez a gázégő utáni első 3 m-en a szénacél helyett rozsdamentes hőálló fűtőcsövet alkalmaznak. A Systema cég a régi berendezésekhez hőálló javító cső szettet biztosít. A cső szett 3 fm. hőálló fűtőcsőből, égő- és csőcsatlakozóból áll.

A kisebb csarnokok, műhelyek fűtéséhez fejlesztés alatt áll a hagyományos infra sötétsugárzók kiváltására egy „kis” OHA típ. hőszalag az OHA típ. hőszalagok összes előnyével. A fűtési teljesítmény tartomány: 54-100 kW. Az új „kis” OHA típ. hőszalag a 2021 évi fűtési szezonban már rendelhető.